ПРЕСНИ КАРТОФИ С КОПЪР И ЧЕСЪН - ДРУСАНИ КАРТОФКИЕто, че най-после Пролетта дойде и при нас. С доста голямо закъснение тази година. Вече е средата на април, а дърветата започнаха да се разлистват едва от два - три дена. Дори немците казват, че толкова дълга и студена зима не е имало досега. Всички бяхме много щастливи на първия по-топъл ден, когато температурите стигнаха до 20 градуса през деня.
Предлагам ви да видите първите пролетни дни от прозореца на моята кухня!И разбира се, по традиция като дойде Пролетта, веднага ми се приисква да ям пресни картофи, такива които се приготвят заедно с кората. В последните години тях можем да си ги купим по всяко време на годината, но аз ги приготвям винаги през Пролетта.

Необходими продукти:

1 кг. пресни картофки /възможно най-малки на размер/
олио за пържене около 1/2 ч. ч.
1 връзка пресен копър или 1/2 ч.ч. сушен копър
5 скилидки чесън
сол на вкус

Пресните картофки ги измивам много хубаво с помощта на гъбичка или четчица.
След това, картофките които са с размер по-голям от орех, ги нарязвам така че да са всички картофки горе - долу с еднакъв размер.

Загрявам олиото в тефлонов тиган на най-голямата степен на котлона /при мен това е степен 3/.Изсипвам олито първо да се загрее и тогавам изсипвам  картофките и намалявам котлона наполовина /при мен това е степен 1 и 1/2/. Внимавайте, защото загрятата мазнина пръска много и има опасност от изгаряния. Похлупвам задължително с капак. Първо, че картофките пръскат мазнина по цялата печка, второ, че така много лесно ги друсам непрекъснато и трето, че се задушават и стават невероятно вкусни. Вече разбрахте, че друсането на тигана е почти непрекъснато и задължително. Не използвам лъжица или каквото и да е за разбъркване. Само с друсане се разбъркват. Ако ги бъркате с лъжица е възможно да се смачкат и да развалят формата си. Чрез непрекъснатото друсане, картофките получават един прекрасен златисто-червен цвят от всички страни.
По време на пърженето на картофките, което трае от 15 до 20 мин. ги посолявам на вкус. 

Нарязвам копърът на ситно, обелвам чесънът и го минавам през преса за чесън.

Когато картофките са придобили приятен златисто-червен цвят, задължително пробвам един. Така разбирам дали са готови и добре задушени и отвътре. Малко преди да ги сваля от котлона, отново увеличавам на степен 3. Така коричката им става още по-вкусна. Но трябва да внимавате, защото много бързо изгарят.

Изсипвам готовите картофки в подходяща купа, която също има капак. Върху тях изсипвам нарязаният копър и пасираният чесън. Похлупвам с капака и ги раздрусвам така, че подправките да бъдат навсякъде. 

Приятен апетит!


Коментари