ПРЕСНИ КАРТОФИ С КОПЪР И ЧЕСЪН - ДРУСАНИ КАРТОФКИ
Ето, че най-после Пролетта дойде и при нас. С доста голямо закъснение тази година. Вече е средата на април, а дърветата започнаха да се разлистват едва от два - три дена. Дори немците казват, че толкова дълга и студена зима не е имало досега. Всички бяхме много щастливи на първия по-топъл ден, когато температурите стигнаха до 20 градуса през деня.
И разбира се, по традиция като дойде Пролетта, веднага ми се приисква да ям пресни картофи, такива които се приготвят заедно с кората. В последните години тях можем да си ги купим по всяко време на годината, но аз ги приготвям винаги през Пролетта.

Необходими продукти:

1 кг. пресни картофки /възможно най-малки на размер/
олио за пържене около 1/2 ч. ч.
1 връзка пресен копър или 1/2 ч.ч. сушен копър
5 скилидки чесън
сол на вкус
Пресните картофки ги измивам много хубаво с помощта на гъбичка или четчица.
След това, картофките които са с размер по-голям от орех, ги нарязвам така че да са всички картофки горе - долу с еднакъв размер.

Загрявам олиото в тефлонов тиган на най-голямата степен на котлона /при мен това е степен 3/.Изсипвам олито първо да се загрее и тогавам изсипвам  картофките и намалявам котлона наполовина /при мен това е степен 1 и 1/2/. Внимавайте, защото загрятата мазнина пръска много и има опасност от изгаряния. Похлупвам задължително с капак. Първо, че картофките пръскат мазнина по цялата печка, второ, че така много лесно ги друсам непрекъснато и трето, че се задушават и стават невероятно вкусни. Вече разбрахте, че друсането на тигана е почти непрекъснато и задължително. Не използвам лъжица или каквото и да е за разбъркване. Само с друсане се разбъркват. Ако ги бъркате с лъжица е възможно да се смачкат и да развалят формата си. Чрез непрекъснатото друсане, картофките получават един прекрасен златисто-червен цвят от всички страни.
По време на пърженето на картофките, което трае от 15 до 20 мин. ги посолявам на вкус. 

Нарязвам копърът на ситно, обелвам чесънът и го минавам през преса за чесън.

Когато картофките са придобили приятен златисто-червен цвят, задължително пробвам един. Така разбирам дали са готови и добре задушени и отвътре. Малко преди да ги сваля от котлона, отново увеличавам на степен 3. Така коричката им става още по-вкусна. Но трябва да внимавате, защото много бързо изгарят.

Изсипвам готовите картофки в подходяща купа, която също има капак. Върху тях изсипвам нарязаният копър и пасираният чесън. Похлупвам с капака и ги раздрусвам така, че подправките да бъдат навсякъде. 

Приятен апетит!


Коментари