ПЪЛНЕНО ПЕЧЕНО ПИЛЕКогато ние с моите братя бяхме деца, очаквахме с нетърпение неделните обеди на семейството ни. Тогава мама приготвяше някакво по-специално ястие. Едно от тях беше и пълненото пиле. Оттогава го обожавам, а после стана и любимо ястие и в моето семейство. С тази разлика, че не го приготвям специално за неделния обед, поради причината че в неделя на обяд съм винаги на работа. Приготвям го винаги, когато ми е изпаднало на промоция и цената е много ниска за цяло пиле.
И така:


Необходими продукти:

1 цяло пиле около 1,3 - 1,4 кг.
1 глава лук
1 к.ч. ориз
100 гр. пресни гъби
100 гр. пушени гърди
сол, черен пипер, чубрица, пресен ситно нарязан магданоз /всичко на вкус/
1 кг. картофи
1 голяма игла и здрав памучен конец
1 к. ч. олио
1 кубче пилишки бульон

Първата ми работа е много добре да почистя и измия пилето. Винаги има остатъци от перушина, задължително се изрязва върхът на трътката и горната част.  Не изрязвам кожата, която е в повече на корема и покрай врата, защото ми е нужна за зашиването. Осолявам много добре вътрешността на пилето и отвън също.

Нарязвам  на много малки кубчета, около 1 см пушените гърди. Тук, в Германия, се продават готово нарязани.
Почиствам и измивам гъбите. Нарязвам ги на ситно.
Почиствам главата лук и също я нарязвам на ситно.
Почиствам и измивам ориза.
В тефлонов тиган изсипвам 1/3 от олиото и го загрявам. Работя на 2 степен на котлона, като моята печка има само 3 степени.
Изсипвам първо пушените гърди и ги запържвам леко.
Винаги на второ място добавям гъбите, защото ако започна с лукът, той ще изгори много бързо и ще потъмнее. 
Когато гъбите поомекнат, добавям лукът. 
Когато лукът също поомекне, добавям оризът за много кратко време, само докато стане стъклен. Променя си цвета от бял на прозрачен. Ако запържвате много дълго време ориза, той остава твърд и после при готвенето. Затова тук се внимава, само за около минута се пържи.
Тогава добавям 2 к. ч. топла вода, 1 кубче бульон и оставям на котлона, докато оризът поеме водата и няма течност вече в тигана.
Дърпам от котлона и добавям ако е нужно сол. По принцип бульоните са достатъчно солени. Добавям черен пипер, чубрица и магданоз. Разбърквам хубаво.
Така изглежда готовата плънка.
Идва ред на напълване на пилето. С лявата ръка си придържам пилето,  а с дясната ръка и с помощта на лъжица напълвам вътрешността на пилето. Напълвам но не докрай, защото все пак при готвенето оризът удвоява обемът си и има нужда от малко място. Зашивам с игла и конец. Ако ми е останало от плънката, напълвам окло шийката на пилето, където също има много кожа и също зашивам с иглата и конеца. 
Слагам пилето в подходяща тавичка за печене. Наливам 2 к.ч. вода в тигана, където приготвях плънката и с течността заливам пилето. Върху пилето наливам останалата част от олиото.

Слагам на ниско във фурната и включвам на 200 градуса. По време на печенето обръщам пилето 2 пъти, но много внимателно, защото ако е вече изпечено, то се разпада. Внимавам да не нарушавам целостта му. Това го правя с цел да се сготви добре оризът, който е във вътрешността. Затова е необходимо и достатъчно вода да има в тавичката.
Печа пилето около 30 мин.
През това време обелвам картофите и ги нарязвам на едри парчета.

Вадя тавичката и обръщам внимателно пилето.
Добавям покрай него и картофите. Ако случайно водата не е достатъчно добавям толкова, че картофите да са покрити поне наполовина.
Печа още 30 минути и отново обръщам пилето, внимавайки да не се разпадне, защото със сигурност вече е поизпечено.
Сега вече печа, докато пилето добие златисто-червена коричка.
Така изглежда моето пълнено печено пиле. 
Приятен апетит!Коментари