АГНЕШКО БУТЧЕ С ПРЕСЕН ЛУК И ОРИЗУ нас все още ухае на Великден. По време на Католическия Великден, Динчето - моят съпруг, имаше няколко свободни дни и отлетя до България, за да нагледа нашето богатство. Както писах в първата си публикация, нашето богатство са нашите деца и внуци. От България той купи най-вкусното агнешко месо. Агнешко месо с невероятен аромат и вкус. Поради тази причина у нас ухае на агнешко.
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:


1 агнешко бутче
1 ч.л. червен пипер
1 к.ч. слънчогледово олио
5 връзки пресен зелен лук
1 шепа нарязан на ситно пресен джоджен или сушен
1 шепа нарязан пресен магданоз или сушен
1 връзка пресен чесън или 5 скилидки стар чесън
1 к.ч. ориз
кубче бульон пилешки или зеленчуков
черен пипер, сол, лют червен пипер на вкус
1 1/2 ч.ч. вода

По стара семейна традиция, аз готвя агнешкото месо със зелен лук и ориз. Така вкусът на месото е невероятен. Другото важно за запазване вкуса на месото е съдът, в който го приготвям. А това е глинена тенджера или тъй нареченият Гювеч, купен някъде по пътя между Симитли и София, преди 5 години.


И разбира се, да не забравяме пресния зелен лук, пресен джоджен, пресен чесън.Поради липса на Женския пазар, тук в Германия, аз се задоволявам само с пресен лук, сушен джоджен, сушен магданоз и стар чесън, предполагам внос от Китай.

  • Намазвам месото обилно с червен пипер, сол и го слагам в Гювеча, който предварително е намазан с част от олиото, после отгоре върху месото добавям остатъка от олиото.
  •  Добавям ситно нарязания лук, джоджен, магданоз, чесън,  кубчето бульон, черен пипер и водата.  Похлупвам с капака и печа на 200 градуса минимум един час във фурната. 
  • След това добавям измития ориз, отново похлупвам и печа още 20 мин. Трябва да знаете, че ястията приготвяни в глинена  тенджера не се нуждаят от много вода. Водата не се изпарява. Така че, внимавайте с количеството вода. Ако оризът ви е 1 к.ч., то водата трябва да е 3 к.ч. или 1 1/2 ч.ч. Зеленчуците също си пускат малко течност. 

И така, след сваряването на ориза, сме готови да опитаме вкусното Агнешко бутче със зелен лук и ориз. Няма по-лесно нещо от това да приготвяш българска храна! Важно е желанието! Нека съхраним тази невероятно вкусна и обичана кухня! Предайте на децата си!Станете член на моята кулинарна група във Фейсбук - Обичам да готвя! Място за хора влюбени в кулинарията и Ухае на...!


Ето, че бяха обявени и тази година номинациите на единствения сайт, който обединява в едно най-добрите кулинарни блогове - БЛОГОВОДИТЕЛ. За пореден път беше оценен много високо и Ухае на... с номинации в  цели пет категории. Благодарение на Вас, уважаеми читатели! Да! Защото ме амбицирате да готвя и пиша рецепти неуморно! Благодаря, че Ви има! Ако отделите време, можете да гласувате ето тук. Нужна е малка регистрация, а ако сте гласували миналата година, просто отново да влезете в системата! Коментари